Løping i varmen? – Slik blir det en mer behagelig opplevelse

La ikke løpeskoene hvile bare for at det er en varm sommerdag.  Til tross for stekende sol og svetteframkallende temperatur er det fortsatt mulig å komme seg ut å løpe, både kortere og lengre turer.
Jeg har fått en del spørsmål i det siste om hvordan jeg orker å løpe i varmen og om jeg har tips til løpeglade mennesker der ute om hvordan man kan overleve en løpeøkt når det er tropetemperaturer ute. Under kommer en god del av spørsmålene jeg har fått, og også hva jeg har svart på de forskjellige..

”Jeg hadde tenkt å løpe i dag, men det er så varmt ute, så jeg orker ikke».
Du kjenner deg sikkert igjen i dette. Gode løpenyheter – det går utmerket å få til en løperunde uten å komme hjem svimmel med en hamrende hodepine.

Det viktigste er å sørge for å drikke mye når du skal løpe i varmen. På varme dager mister du mye mer væske enn ellers. Skal du løpe lengre enn 45 minutter anbefaler jeg at du tar med deg drikkeflaske.

Ettersom du svetter mye mer i varmen er det ikke bare viktig å drikke vann, men også å fylle på med salt slik at ikke kroppens væskebalanse påvirkes. En annen ting som er viktig å tenke på ved løping når temperaturen klatrer oppover er å lytte til kroppen.

De dagene det er veldig varmt kan du ikke regne med å prestere på topp. Ha de i tankene og sammenlikne ikke deg selv med prestasjonene dine på kjøligere dager. På starten av sommeren kan det være vanskeligere å løpe enn i slutten av sommeren. Kroppen venner seg til slutt, og blir bedre på å produsere svette, noe som gjør at kroppen kjøler seg ned bedre.

Vil du ha en behageligere løpeopplevelse, ta løperunden på morgenen eller kvelden, eller løp i skogen der skyggen av trærne gir en behagelig nedkjøling.

vann_ansikt
En kald dusj men vann når man er på løpetur tilfører fukt til huden, kjøler ned temperaturen og kan hjelpe deg å holde ut lenger i varmen. 

 

Finnes det en temperatur som er for varm å løpe i, syns du?
Ikke slik at det skulle være farlig, men det blir veldig tøft når det er 40 grader utendørs. Jeg har selv løpt harde intervaller i stekende sol uten skygge. Det går jo, men det er ikke så godt. Man bør ta det litt roligere da, helt enkelt. Om du løper når det er varmt ute, prøv å legge løperunden ved et vann slik at du kan kjøle deg ned eller helle vann over deg. Er det varmt når du løper et maraton så ta alltid en ekstra kopp med vann ved vannstasjonene og hell det over deg.

Finnes det fordeler med å løpe i varme?
– Ja, det er skånsomt for kroppen ettersom du blir mykere. Og skader reduseres når det er varmt ute. Du kan også bli mentalt sterkere, du kan nemlig få en psykisk effekt av at du klarte å løpe en strekke når det var varmt og det gjør det lettere å løpe samme strekke når det er kjøligere ute. Jeg liker å løpe når det er varmt ettersom man ikke trenger å ha så mye klær på seg, det blir en liten frihetsfølelse.

Kan løping en het sommerdag gi noen negative effekter?
– Ja, om du ikke drikker ordentlig. Det kan påvirke restitusjonen og du kan bli uttørket. Er det veldig varmt ute kanskje ikke kroppen rekker å oppfatte at den er uttørket før det er for sent. Og drikker du bare vann og ikke får i deg noe salt kan du føle deg dårlig og prestere dårligere.
For å unngå det kan du drikke et glass Resorb før og etter treningen og tenke på å ha litt mer salt i maten. Løper du lengre distanser over en time er det bra å ha litt sportsdrikke med deg.

Hvordan vet jeg om jeg må avbryte treningen på grunn av at det er for varmt?
Du kan bli svimmel og føle deg dårlig, og kjenne at kroppen ikke svarer, at det såvidt går an å løpe eller at det føles veldig tungt. Om du finner en skygge og kjøler deg ned bruker det å forsvinne.

Hva bør jeg gjøre for å motivere meg selv til å løpe når jeg heller vil reise til stranden?
Jeg bruker å gå til stranden og ta en løperunde når jeg er der. Da kan jeg hoppe i vannet etterpå. Ellers kan du løpe tidlig på morgenen før frokosten når det er kjøligere ute og nyte frokosten etterpå. Eller så kan du løpe i vannet på stranden, da blir det ikke for varmt i alle fall, haha.

Har du noen tips for å unngå gnagsår når føttene hovner opp i varmen?
Et tips kan være å smøre inn føttene med vaselin, det hjelper ettersom det tar bort friksjon. Og velg ikke bomullstrømper, men løpestrømper i funksjonsmateriale.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s